Bebek ve Çocuk

ANNE SÜTÜNDEN SONRAKİ MUCİZE!

‘Öncelikle sindirim açısından anne sütünün kesilmesinden sonraki süreçte bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacak pek çok besinleri bu sağlıklı natürel zeytinyağında bulabilirsiniz. Bağırsaklar açısından çok önemli olan zeytinyağı, bağırsak mikrobiyatasını zenginleştirir. Aynı zamanda A, D, E, K vitaminleri ki bunlar yağda çözünen vitaminlerdir, vücutta kolay emilmesi açısından çok faydalıdır.

Gaz problemi giderici…

Bebeklerinize çok rahatlıkla içirebilirsiniz. Biberonlarına veya mamalarının bir küçük çay kaşığı zeytinyağı ilave ederseniz gaz problemini azaltır ve rahatlatır.

Öğrenme Kabiliyeti ve Beyin Gelişimi

Yüksek polifenollü erken hasat soğuk sıkım sağlıklı zeytinyağı çocukların beyin gelişimini olumlu etkiliyor. Öğrenme ve bellek kapasitesini arttırıyor. Anneler her gün yüksek polifenollü erken hasat soğuk sıkım sağlıklı zeytinyağını çocuklarınıza ve kendinize içirin. Her gün bir kaşık zeytinyağı beyin gelişimi için son derece faydalıdır. Çocuklar daha iyi öğrenecektir. Daha iyi hatırlayacaklardır. Okul başarısını da etkileyecektir bu durum.

Bağışıklık güçlendirici ve kas, kemik ve dişlerin gelişmesi için önemli. 

‘D vitamini çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Kasları korur, kemik ve dişlerin gelişmesi için de gereklidir. En önemli faydalarından bir tanesi de bağışıklığı güçlendirmesidir. Bu olumlu etkileri için besin olarak bebeklere yumurta sarısı, balık ve yüksek polifenollü erken hasat soğuk sıkım sağlıklı zeytinyağı verilmelidir. Alınan D vitaminin tümü aktif olmadığından, aktifleşmesi için güneş ışığına ihtiyaç vardır. Haftada üç kez, 10-15 dakika kadar bebeklerin elleri, ayakları ve yüzü güneş ışığı ile temas ettirilmelidir. Günün erken saatleri veya akşam 16.00’dan sonrası güneş ışığı için en uygun saatlerdir.

K vitamini ise bebeklerde kemiklerin oluşumu için gereklidir. Bebeklerin ve çocukların enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaktadır. Bebeklerin tüketebileceği besinler arasında yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde ( 8. Aydan sonra verilmeli ) bulunmaktadır. 

D, E ve K vitaminleri bebeklerin büyümesi ve gelişmesi bakımından önem taşırlar ancak doğru hazırlanmaları çok önemlidir. Bu vitaminleri içeren yiyeceklerin çok uzun süre pişirilmemesi gerekmektedir. Hazırlarken en önemli püf noktası da zeytinyağının yiyeceğe en son olarak eklenmesidir’.

Ek Gıda ile ilgili çok önemli notlar; 

Bebeğiniz için ek gıdaya başladığınızda ve sıra sebzelere geldiğinde vitaminlerin emilimi için mutlaka sağlıklı natürel sızma zeytinyağı (250 mg/kg-554 mg/kg polifenol) kullanın. Sebze yemeklerine veya pürelerine eklenen zeytinyağı hem bebeğe enerji verir hem de lezzet açısından da tüketimi kolaylaştırır. Enerji sağlayarak büyüme ve gelişmesine de destek olacaktır. Sebze yemeklerine, çorbalara ne kadar miktar zeytinyağı verilmesi konusunda çocuk ve bebeklerin kilosuna göre değişiklik göstermektedir. Kullanmadan önce bizimle iletişime geçebilirsiniz…

Avrupa Birliği Komisyonu 432/2012 Sayılı Tüzük (AB) zeytinyağı ile ilgili önemli bir sağlık iddiasına izin verir, “Zeytinyağı polifenolleri, kan lipitlerinin oksidatif strese karşı korunmasına katkıda bulunur.” Bu iddianın geçerli olabilmesi için 20 gram zeytinyağının minimum 5 miligram hidroksitirosol ve oleuropein ve tirosol gibi türevlerini içermesi gerekir. Ayrıca etiket, bu iddiadan yararlanmak için günlük 20 gram zeytinyağı tüketileceğini belirtmektir. [3] 

Yapılan çalışmalar fenolik bileşiklerin metabolitlerinin de faydalı biyolojik etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu alanda, (poli) fenollerin ve hatta zeytinyağının kontrollü dağıtım stratejileri faydalı olabilir, olumlu etkilerini arttırır ve biyoyararlanımı arttırır.

Sonuç olarak, EVOO alımı Akdeniz diyetinden ve hatta işlevsel bir gıda olarak insan organizmasında kritik metabolik roller oynar.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI nelerdir?

 1-  Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirtilerine yardımcı olur:  Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun nedeni hala bilinmiyor, ancak DEHB, çocuğunuz için okulu bir kabusa çevirebilir. Zeytinyağı ,  çocukların DEHB semptomlarıyla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olduğu bilinmektedir ( 1 ).                              

2- Kardiyovasküler hastalıkları ve kanseri önlemeye yardımcı olur : Zeytinyağı, vücuttaki trigliserit düzeylerini düşürdüğü ve kardiyovasküler sağlığı koruduğu bilinen doğal bir antioksidan olan polifenol içerir . Ayrıca kanser riskini azaltmak için hasarlı dokuları onarır ( 2 ).                                                                                                              

3-Beyin gelişimini desteklemeye yardımcı olur: Omega asitleri ile dolu olan zeytinyağı, çocuğunuzun beyin gelişimini desteklemenin harika bir yoludur 

4- Çocukların sağlıkları ve büyümeleri için gerekli vitaminler açısından zengin: Çocukların sağlıkları ve büyümeleri için vitaminlere ihtiyaçları vardır. Zeytinyağı, A vitamini de dahil olmak üzere çok sayıda vitamin içerir. Bu temel vitamin, çocuğunuzun gözlerini sağlıklı tutmak için çalışır. B vitamini beyin gelişimine yardımcı olurken, D vitamini kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Zeytinyağı ayrıca E vitamini içerir.

5- Cildi ve saçı sağlıklı tutmaya yardımcı: Zeytinyağı, çocuğunuzun saçını ve cildini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek Squalene dahil bir dizi antioksidan içerir ( 3 ).

6- Obezite riskini azaltmaya yardımcı : Bazı araştırmalar, diyeti zeytinyağından oluşan çocukların obezite geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir ( 4 ).

8- Bebeklerinizin kabızlığını geçirmesi konusunda yardımcı :

[1] European Commission Regulation EC No. 432/2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health. Off. J. Eur. Union 2012, L136, 1–40. Available online: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0432&from=EN

[2] Bellumori, M., Cecchi, L., Innocenti, M., Clodoveo, M. L., Corbo, F., & Mulinacci, N. (2019). The EFSA health claim on olive oil polyphenols: Acid hydrolysis validation and total hydroxytyrosol and tyrosol determination in Italian virgin olive oils. Molecules, 24(11), 2179.

[3] https://www.oliveoiltimes.com/tr/production/storage-temperatures-big-impact-on-shelf-life-of-high-phenolic-olive-oils/50509 Son Erişim Tarihi: 25.02.2021.

[4] [Jimenez-Lopez, C., Carpena, M., Lourenço-Lopes, C., Gallardo-Gomez, M., Lorenzo, J. M., Barba, F. J., … & Simal-Gandara, J. (2020). Bioactive compounds and quality of extra virgin olive oil. Foods, 9(8), 1014.

[5] Bendini, A., Cerretani, L., Carrasco-Pancorbo, A., Gómez-Caravaca, A. M., Segura-Carretero, A., Fernández-Gutiérrez, A., & Lercker, G. (2007). Phenolic molecules in virgin olive oils: a survey of their sensory properties, health effects, antioxidant activity and analytical methods. An overview of the last decade Alessandra. Molecules, 12(8), 1679-1719.

[6] Pedan, V., Popp, M., Rohn, S., Nyfeler, M., & Bongartz, A. (2019). Characterization of phenolic compounds and their contribution to sensory properties of olive oil. Molecules, 24(11), 2041.

[7] Farklı zeytin çeşitlerinden soğuk preslenmiş zeytinyağlarının biyoaktif bileşenleri üzerine selülaz ve papain enzimlerinin etkisi. SÜ-BAP. 18201157. 2018-2020. Fadimana Motuk, Yüksek Lisans Tezi.

[8] Aydar, A. Y. (2018). Emerging extraction technologies in olive oil production. In Technological Innovation in the Olive Oil Production Chain. IntechOpen.

[9] Rodríguez-López, P., Lozano-Sanchez, J., Borrás-Linares, I., Emanuelli, T., Menéndez, J. A., & Segura-Carretero, A. (2020). Structure–Biological Activity Relationships of Extra-Virgin Olive Oil Phenolic Compounds: Health Properties and Bioavailability. Antioxidants, 9(8), 685.

[10] Functional Food in the European Union | EU Science Hub. Available online: https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/eur-scientific-and-technical-research-reports/functional-food-european-union Son Erişim Tarihi: 25.02.2021.

[11] Martirosyan, D. M., & Singh, J. (2015). A new definition of functional food by FFC: what makes a new definition unique?. Functional foods in health and disease, 5(6), 209-223.

  1. Monika Dvorákov et al.; (2006); The effect of polyphenolic extract from pine bark Pycnogenol on the level of glutathione in children suffering from attention deficit hyperactivity disorder (ADHD).
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16984739/
  2. Vèronique Habauzit and Christine Morand; (2012); Evidence for a protective effect of polyphenols-containing foods on cardiovascular health: an update for clinicians.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513903/
  3. The Possible Role of Squalene as a Protective Agent in Sebum.
    https://watermark.silverchair.com/cr0160060500.pdf
  4. J J Haro-Mora et al.; (2011); Children whose diet contained olive oil had a lower likelihood of increasing their body mass index Z-score over 1 year.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715417/
  5. Mediterranean Diet Pyramid.
    https://www.internationaloliveoil.org/olive-world/olive-oil-health/
  6. Olive Oil: Types and Usage.
    https://oldwayspt.org/system/files/atoms/files/Med14_OliveOil_Article_1.pdf
  7. Every Baby Matters;
    https://www.bradford.gov.uk/media/1908/7-nutrition-guidelines-1-to-5-years.pdf
  8. Is extra-virgin olive oil extra healthy?;
    https://www.health.harvard.edu/nutrition/is-extra-virgin-olive-oil-extra-healthy
  9. Learning About Fats;
    https://kidshealth.org/en/kids/fat.html