Çocuk Gelişimci Funda Çimendağ Kılıç ile Polifenolün Zihin Gelişimine Katkısını Konuşuyoruz

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Disleksi Otizm Öğrenme Güçlüğü’ üzerine çalışmaları olan Çocuk Gelişimci Funda Çimendağ Kılıç’ın önerilerini aktarmak istiyoruz.

Polifenol; bitkilerin içinde olan doğal kimyasallara verilen isimdir, bir başka deyişle mikro besinlerdir. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleyici etkisi vardır, aynı zamanda antioksidanlardır çünkü hücrelerin daha genç kalmasını ve iyi çalışmasını sağlar. Zeytinyağı polifenol içeren tek bitkisel yağdır. Yapılan araştırmalar polifenolün zihin gelişimine olumlu etkisini destekler niteliktedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji ve Spor Hekimliği ana bilim dalları ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri, Deneysel Araştırmalar Birimine bağlı laboratuvarlarda, “Anadolu’da yetişen zeytinlerden elde edilen sızma zeytinyağının beyin gelişimine etkisi” konulu bir araştırma yaptı.

Araştırmada 27 farenin bir kısmına 8 hafta boyunca yüksek polifenollü zeytinyağı; bir kısmına ise polifenol düzeyi düşük zeytinyağı içeren besin programı uygulanmıştır ve daha sonra farelere 5 günlük öğrenme ve bellek deneyleri ile labirent testleri yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre yüksek polifenollü zeytinyağı ile beslenen farelerin, labirentteki hedeflere diğerlerine göre daha çabuk ve kolay ulaştığı belirlenmiştir.

Bir başka araştırmaya göre Fransa’nın üç büyük şehrinde 1.329 yaşlı bireyle yapılan çalışmada bireyler 12 yıl boyunca izlenmiştir. Demans (hafıza, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar) geliştirme riskinin polifenol alımı yüksek olan bireylerde polifenol alımı düşük olan bireylere göre %50 daha az olduğu bulunmuştur.

Özetle Funda Hanım şöyle öneriyor;

‘’Anne sütü ile birebir benzer yapıda olan polifenol maddesi, çocukların hem beden hem de zihin gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca kas ve iskelet sisteminin daha güçlü olması ve sindirim sisteminin düzenlenmesi açısından da polifenol son derece etkilidir. Dikkat Eksikliği çalışmalarımızda takviye olarak polifenolü öneriyoruz’’.

Kendisine aktardığı bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz? @funda_cmndg_klc @korendanismanlikvedilkonusma

Kurucu Özden Gözlüklü Saka