Yüksek polifenollü zeytinyağımız hangi önemli aşamalardan geçer?

"Kızım Defne’nin alerji probleminin, kısa sürede yüksek polifenollü zeytinyağı sayesinde atlatmış olmamız zeytinyağına bakış açımı tamamen değiştirdi."

Kızım Defne’nin alerji probleminin, kısa sürede yüksek polifenollü zeytinyağı sayesinde atlatmış olmamız zeytinyağına bakış açımı tamamen değiştirdi. AB Sağlık Beyanın da 250 mg/kg polifenol Sağlıklı Natürel Sızma Zeytinyağı kategorisinde olması da inancımı daha da arttırdı. Tabii bununla bitmiyordu… 554 mg/kg da hayat damlası olarak belirtilmektedir. Bunları biliyor olmak ve bu değerlerde zeytinyağı üretiminde polifenol elde etmek bahsedildiği kadar da kolay değil.

Gelin hep birlikte hayat iksirimiz Defnelia ‘nın üretim aşamalarını inceliyelim ;

Hasat Zamanı : Yüksek rakımda bulunan zeytinlerimiz yeşilden mor renge dönmeden erken zamanda hasat edilir. Erken hasat sayesinde zeytinyağımız daha acı ve yakıcı olur yani  fenolik değerleri daha zengin ve besin değerleri daha yüksek olur. Ortalama 20 kg dan 1 lt zeytinyağı elde edilir. Zeytin ağaçta bekledikçe yağlanır , çok geç hasat edildiğinde de kalite azalır ancak verim büyük oran da artar. 

Biz zeytinlerimizi erken hasat ederek bir nevi zeytin meyvesuyu elde ediyoruz.

Hasat Şekli: Zeytin ağacı her ağaç gibi çok hassastır, ondan toplamak için izin alır ve narince elle toplarız. Asla çırpılarak toplanılmaması gerekir. Çünkü bu yöntem gelecek senenin filizlerine zarar verir. Var-yok yılı farklarının bölgesel olarak fazla olması işte bu yanlış yapılan uygulamadandır.

Kasaya Toplama: Zeytinler hava alan delikli kasalara doldurulur. Böylelikle kızışma önlenir. Asla yerdeki zeytini toplamayız.

Sıkım Yöntemi: Zeytinlerimiz üretime girmeden önce ön eleme yapılır. Dalından toplandığı andan itibaren max 4 saat içerisinde oksijenle teması engelleyen son teknolojiye ait HAUS yüksek polifenollü zeytinyağı üretim makinaları ile üretilir. 

*Yıkama : Zeytinyağının su ve hava ile temas etmemesi ; içinde bulunan biofenolik bileşenlerin kaybolmaması için çok önemlidir. HAUS yüksek polifenollü zeytinyağı üretim makinaları ile bulunan kurutma sistemi sayesinde zeytinlerimiz yıkandıktan sonra kurutulup işlenmeye başlar. 

*Zeytin çekirdeğini kırma : Tesisimizin Zeytin tip ve zamanına göre farklı devirlerde zeytin çekirdeğini kırabilme özelliği sayesinde zeytin içerisinde bulunan polifenol değerini korur ve nefasetini arttırır.

*Yoğurma : Tesiste bulunan dikey malaksör sayesinde  zeytin hamuru hava ile teması olmadan oksijensiz ortamda işlenerek yağın daha da kaliteli üretilmesi sağlanır. Hava ve suyun yanısıra ışıkta zeytinyağı üretiminde dikkat edilmesi gereken bir husustur. Tesisimizin ışığı  önleyen tasarımı sayesinde de titizlilikle üretimimizi gerçekleştirmiş oluruz. 

Hijyen de bir diğer önemli husustur. Her parti sıkımdan sonra makinelerimizi yıkarız.

Soğuk sıkım yöntemi ilede  maksimum 23 derecede sıkımımızı gerçekleştiririz.

Depolama: Krom nikel tanklarda hava ve ışıktan uzak 16 derecede depolarda saklama yaparız.

Tankta boş kalan kısma azot basılıp yağın oksijenle teması önlenir, böylece değerleri korunur ve ömrü uzar.

Şişeleme: 554 mg/kg dan fazla polifenol içeren zeytinyağlarımızı ; tazeliğini ve kalitesini kaybetmemesi için en sağlıklı ambalajı olan koyu renk cam şişe, oksijenle teması kesen guala kapak kullanırız. 

200-300 mg/kg arasında polifenol içeren zeytinyağlarımızı da max 1 lt tenekelerde sunarız.

Tüm bu önemli aşamaları titizlikle tamamlayarak Defnelia zeytin iksirimize ulaşırız.

Kurucu Özden Gözlüklü Saka